Så kan kamerabevakning användas i hemmet

Hemlarm är den vanligaste åtgärden för att skapa trygghet i hemmet. Men med flera olika alternativ av kamerabevakning börjar även detta bli ett alternativ. Men se upp med att vända kamerorna rätt eftersom övervakningen enbart får ske på den egna gården.

Med streaming direkt till mobilen

När kamerabevakning nämns i samband med hemlarm och säkerhet innebär det generellt kameror som används utomhus. Det kan vara en kamera som exempelvis bevakar entrén eller en del av trädgården.

  • Kamera vid entrén

Koppla in en kamera vid entrén och se direkt i mobilen, eller på en skärm i hemmet, vem som står utanför. Det skapar en säkerhet utifrån att du vet vem står utanför dörren och kan därmed avgöra om dörren ska öppnas eller inte. Dessutom kan det avskräcka för inbrott via ytterdörren och påvisa att hemmet har förhöjd säkerhet.

  • Kamera som bevakar uppfarten

Många väljer att sätta upp kamerabevakning vid garaget eller trädgården. Kameran kopplas till Wifi och kan därmed sända bilder direkt online. Via en app går det att logga in på kameran och se vad som streamas. En del av dessa kameror har även mikrofon och högtalare. Via appen går det därmed att prata via kameran med den som står på gården.

  • Bevaka eller följa något i hemmet

Kamerabevakning förknippas främst med säkerhet – men kan även användas i annat syfte. Ett exempel är hur tekniken har använts för att följa vad som händer i en fågelholk. Utan att störa fåglarna går det att följa hur fågelfamiljen växer, hur ungarna blir matade och hur de sakta men säkert lär sig att testa sina egna vingar. Det finns till och med personer som filmat och redigerat dessa filmer till spännande filmer som sedan lagts ut på Youtube. I detta läge är det bara fantasin och tekniskt intresse som sätter gränser.

Enbart kamerabevakning på egna gården

Så länge du äger marken där du har ditt boende kan kamerabevakning ske utan tillstånd. Se därmed till att kameran aldrig filmar utanför din gräns. Markera även ut, med tydliga skyltar, att kamerabevakning sker på gården. Det finns ingen regel som anger exakt hur dessa skyltar ska vara monterade så länge det inte krävs tillstånd. Men målet bör alltid vara att de som blir filmade ska vara medvetna om detta.