Vanliga fallgropar med SMS-lån som du bör undvika

SMS-lån har från tid till annan uppmärksammats för sin snabbhet och smidighet. Men detta är inte nödvändigtvis alltid den bästa lösningen på lite längre sikt. I denna artikel diskuterar vi några av de vanligaste fallgroparna med mikrolån och förklarar hur du kan undvika dessa.

6 fallgropar med SMS-lån som du bör undvika till varje pris

De vanliga fallgropar med dessa lån som vi vill belysa är att:

 • Ignorera lånevillkoren. Ett av de vanligaste misstagen som vissa låntagare gör är att inte noggrant läsa igenom lånevillkoren. Många är därför inte fullt införstådda med vilka räntor och avgifter som tillkommer, och kan därför tvingas betala oväntade kostnader. Se därför till att noggrant granska alla kostnader och villkor innan du tar ett SMS-lån.
 • Låna för mycket. Det kan vara frestande att låna mer pengar än vad man egentligen behöver, eftersom processen är så enkel och smidig. Men genom att låna för mycket pengar kan du försvåra för dig själv när det kommer till att betala tillbaka lånet och minska din skuldbörda.
 • Inte ha någon plan för återbetalning. Många tar ett SMS-lån utan att ha en tydlig plan för hur de ska betala tillbaka lånet. Det är viktigt att ta fram en budget och ha en återbetalningsplan. Genom att ha en plan och följa denna kan du enklare undvika att fastna i en skuldfälla.
 • Inte undersöka alternativen. Dessa lån kostar ibland lite mer jämfört med vissa andra finansieringslösningar. I vissa situationer kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att se över andra alternativ, som till exempel ett traditionellt lån från banken. Se över dina alternativ innan du bestämmer dig för att göra en låneansökan.
 • Ta flera lån samtidigt. Vissa låntagare tar flera lån samtidigt eller tätt in på varandra. Att göra detta är sällan att föredra, då det ökar risken för att du inte kommer kunna betala tillbaka lånen i tid. Dessutom drar du också på dig ännu högre avgifter.
 • Inte kommunicera med långivaren. Inser du att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet i tid? Då är det viktigt att omedelbart kontakta långivaren. Om du ignorerar problemet kommer detta bara göra saken värre. Till exempel kan du påföras högre avgifter och drabbas av andra konsekvenser om du inte sköter betalningen och kommunikationen med långivaren.

Vissa skäl att sälja guld är vanligare än andra

Guld är en väldigt fascinerande råvara som i årtusenden har varit värdefull och eftertraktad. Många väljer att samla på sig guld som en slags långsiktig investering eller för att bygga upp ett framtida arvegods till kommande generationer. Men det kan ändå komma en tidpunkt i livet då det kan vara lockande eller nödvändigt att sälja guld. Fortsätt att läsa så får du reda på vilka som är de vanligaste skälen till att folk väljer att göra detta!

5 vanliga skäl till att folk väljer att sälja guld

Dessa är några av de vanligaste skälen till att folk väljer att sälja guld:

 • För att få ihop pengar. En av de vanligaste anledningarna till avyttringar av guldföremål är för att säljaren snabbt behöver få tillgång till pengar. Guldet kan då skyndsamt avyttras och omvandlas till kontanta medel. Därmed görs ofta dessa affärer när det finns till exempel oförutsedda utgifter eller liknande som behöver betalas.
 • För att ta hem lite vinst. Ett annat vanligt skäl till att folk väljer att sälja guld är för att göra en vinsthemtagning. Duktiga investerare håller nämligen ett vakande öga på guldpriset och följer detta noga. När priset skjuter i höjden kan de välja att avyttra sitt guldinnehav för att på så vis ta hem lite vinst.
 • För att göra en bra affär. På samma tema väljer också många att avyttra sina guldföremål i samband med tider av ekonomisk osäkerhet eller geopolitiska spänningar. Guldet anses då vara en trygg hamn som många investerare är beredda att segla in i. Detta gör att priset på guld brukar gå upp, och många kan då välja att göra en bra affär genom att sälja av lite grann.
 • För att balansera om portföljen. Ytterligare ett vanligt skäl till att avyttra denna råvara är för att balansera om portföljen. Om guldet är en alltför stor del av en investeringsportfölj kan det vara värt att hyvla av lite grann. De pengar som frigörs kan då användas för att göra andra investeringar.
 • För att förändra sin livsstil. Faktum är också att vissa väljer att göra sig av med sitt guldinnehav för att förändra sin livsstil. Det kan till exempel röra sig om minimalister som vill ha så få föremål som möjligt i sina liv.

Valet mellan ända eller enda belyser ett problem

Svenskan har likt många andra språk en unik uppsättning av regler och knepiga ord som kan förvirra såväl nybörjare som infödda svenskar. Ett klassiskt exempel på detta som många har problem med är valet mellan ända eller enda. Dessa båda ord har en liknande stavning men vitt skilda innebörd och användning. Fortsätt att läsa för att få veta varför många tenderar att blanda ihop dessa ord!

Därför är valet mellan ända eller enda ett dilemma för många

Många svenskar har svårt att välja när de ska använda ända eller enda. Detta beror på att de båda orden är väldigt lika varandra rent fonetiskt. Dessutom skiljer de sig endast åt med en enda bokstav. Däremot har de helt olika syften när de används i en mening:

 • Ända” syftar på en fysisk eller metaforisk omfattning eller ett mål. Till exempel kan en person säga eller skriva följande: “Jag gick ända till butiken”, vilket innebär att han eller hon gick hela vägen till butiken.
 • Enda” betyder “bara” eller “enskild”. Till exempel kan ordet användas på följande sätt: “Det är det enda sättet”, vilket betyder att det inte finns något annat sätt än detta.

Förvirringen som orsakar ett problem för många har sannolikt att göra på att det finns en semantisk närhet mellan de båda koncepten “omfattning” och “bara”. Därför blandar många svenskar ihop dessa båda ord och skapar därmed meningar som inte riktigt förmedlar den tilltänkta innebörden.

Det finns fler liknande exempel att hitta i svenskan

Ända eller enda är faktiskt inte det enda grammatiska problemet av detta slag som vi kan hitta i svenskan. Snarare finns det även flera andra liknande exempel på ordpar där många med svenskan som modersmål ofta använder orden fel. Några av de vanligaste exemplen är: “en” och “ett”, “de” och “dem” samt “vart” och “var”.

Det kan vara en stor utmaning för många att bemästra de olika nyanserna av den svenska vokabulären och grammatiken. Värt att poängtera är att detta dock inte endast gäller för dem som har svenskan som andraspråk utan även för dem som har språket som sitt modersmål.

10 saker att tänka på innan du bygger ditt Attefallshus

Att bygga ett Attefallshus kan vara ett utmärkt sätt att skapa mer utrymme på din fastighet eller för att skapa en extra inkomstkälla genom att hyra ut det som en uthyrningsenhet. Men innan du påbörjar byggnadsprojektet, finns det några viktiga saker som du bör tänka på.

Att tänka på vid bygge av ett Attefallshus

Här är tio saker att överväga innan du bygger den lilla byggnaden:

 • Bygglovsprocessen. Innan du börjar bygga så måste du söka bygglov hos din kommun. Detta kan ta tid och kan inkludera flera olika steg. Kontrollera bygglovsprocessen i din kommun i god tid före byggstart.
 • Placering. Fundera på var på din fastighet du vill placera din byggnad. Tänk på saker som solläge, närhet till befintliga byggnader och huruvida huset kommer att skapa skugga på befintliga trädgårdsområden.
 • Storlek. Ett Attefallshus får inte vara större än ett visst antal kvadratmeter och har också en högsta gräns för hur många meter högt det är. Tänk på hur stor du vill ha din byggnad och hur det kommer att passa in på din fastighet.
 • Byggmaterial. Det finns många olika byggmaterial att välja mellan när det gäller dessa små hus. Tänk på både pris och hållbarhet när du väljer material.
 • Dränering. Att se till att dräneringssystemet runt byggnaden är korrekt installerat är viktigt för att undvika fuktskador.
 • Anslutningar. Om du planerar att använda din byggnad som ett gästhus eller en uthyrningsenhet, måste du se till att det finns tillräckligt med el, vatten och avlopp.
 • Uppvärmning. Ett Attefallshus kan vara en kall plats på vintern om det inte finns tillräckligt med uppvärmning. Tänk på att installera en effektiv uppvärmning för att göra huset bekvämt året runt.
 • Ljus och ventilation. Att ha tillräckligt med ljus och god ventilation är också viktigt för att skapa en hälsosam och trivsam miljö i huset.
 • Byggkostnader. Byggkostnaderna för ett sådant här hus kan variera mycket beroende på materialval och storlek. Skapa en detaljerad budget och se till att du har råd med projektet innan du påbörjar det.
 • Underhåll. Precis som alla andra byggnader kräver huset underhåll. Se till att du har en plan för hur du ska underhålla huset på lång sikt.

Att låna pengar utan UC är ingen omöjlighet

När man söker ett lån kan det vara fördelaktigt att vända sig till en långivare som erbjuder lån utan UC. UC, eller Upplysningscentralen, är ett kreditupplysningsföretag som används av många långivare för att bedöma kreditvärdigheten hos en person som söker lån.

Genom att använda UC kan en långivare ta reda på din betalningshistorik, din inkomst och eventuella betalningsanmärkningar. Men det finns också långivare som inte använder UC och som istället bedömer ansökningar utifrån andra faktorer.

Tips på långivaren som kan låna ut pengar utan UC

Här är några exempel på långivare som erbjuder lån utan UC:

 • Folkia. Folkia är en av de mest kända långivarna som erbjuder dessa lån. De erbjuder små lån på upp till 20 000 kr och har flexibla återbetalningsalternativ. Det är viktigt att notera att räntan kan vara högre än hos traditionella långivare. Det är därför viktigt se till att jämföra olika långivare innan du tar ett lån.
 • Lendify. Lendify är en annan långivare som inte använder UC. De erbjuder personliga lån på upp till 500 000 kr med löptider från 1 till 15 år. Du kan ansöka om ett lån direkt på deras hemsida och få ett besked inom några minuter.
 • Ferratum. Ferratum erbjuder små lån på upp till 15 000 kr utan UC. Lånets löptid kan variera från 30 dagar upp till 90 dagar. De har också ett så kallat ”sms-lån” där du kan låna upp till 3 000 kronor och få pengarna inom några minuter.
 • Lånbutiken. Lånbutiken är en annan långivare som tillhandahåller denna typ av lån. De erbjuder personliga lån på upp till 50 000 kronor med en löptid på upp till 6 år. Du kan ansöka om ett lån direkt på deras hemsida och få ett besked inom några minuter.
 • SevenDay. SevenDay erbjuder små lån på upp till 20 000 kr. Lånets löptid kan variera från 3 till 24 månader. De har också ett så kallat ”snabblån” där du kan låna upp till 5 000 kronor och få pengarna inom några timmar.

Det är viktigt att komma ihåg att räntan på dessa lån kan vara högre än hos traditionella långivare. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare innan du tar ett lån. Det är också viktigt att se till att du har råd att betala tillbaka lånet inom den avtalade löptiden för att undvika eventuella extra avgifter och högre räntor.Att låna pengar utan UC är ingen omöjlighet

Viktigt att välja en moderator som kan fylla ut skorna

Inför en paneldebatt är valet av moderator ett av de viktigare valen som kan göras. Det är nämligen viktigt att låta tillställningen ledas av en kunnig och kompetent person. Personen ifråga bör dessutom kunna engagera åhörarna och göra det hela underhållande. Som om inte detta vore nog finns det även flera andra faktorer att ta i beaktande. Läs vidare så berättar vi mer!

Valet av moderator bör göras med stor omsorg

Det finns flera faktorer som avgör huruvida en paneldebatt blir en flipp eller flopp. Därför är det viktigt att identifiera nycklarna till framgång och säkerställa att dessa finns på plats. Av detta skäl bör du som ska anordna en sådan debatt tänka på att:

 • Välja moderator med stor omsorg. Det är viktigt att välja ut de olika deltagarna som ska delta i paneldebatten med stor omsorg. Men kanske än viktigare är valet av moderator. Det spelar nämligen knappt någon roll vilka deltagarna i panelen är om den som leder hela tillställningen inte klarar av att utföra sin uppgift på ett vettigt sätt. Därför bör detta val göras med särskilt stor omsorg.
 • Även valet av panelmedlemmar är viktigt. Det är naturligtvis även viktigt att de olika medlemmarna till panelen väljs ut med stor omsorg. De olika deltagarna bör vara såväl intressanta och spännande som vältaliga och kunniga. Dessutom bör de gärna representera en bred skara individer vad gäller allt från kön och ålder till bakgrund och perspektiv.
 • Öva inte in diskussionen på ett formellt sätt. Det finns inget skäl att öva in diskussionen på förhand. Detta är inte bara onödigt utan riskerar även att förstöra dynamiken i paneldebatten och göra att den känns väldigt konstlad. Däremot kan det vara bra om den person som ska leda tillställningen redan på förhand ger deltagarna i panelen vissa förhållningsregler och liknande. Med detta sagt är det dock viktigt att spontaniteten inte går förlorad.
 • Paneldebatten bör läggas upp mer som en diskussion. Allra helst bör paneldebatten framstå som en mer eller mindre normal diskussion. Därför bör den även läggas upp på detta vis. Den bör med andra ord inte bestå av flera mindre presentationer som görs av respektive panelmedlem.

Genom att ägna dig åt pyssel kan du varva ner

Som du säkert känner till finns det mängder av spännande och roliga typer av pyssel som du kan ägna dig åt. Genom att pyssla kan du skapa något vackert samtidigt som ditt sinne får chansen att finna lite ro. Det är nämligen en väldigt avkopplande aktivitet och hobby som är känd för att kunna lindra stress och motverka negativitet. Dessutom kan alla ägna sig åt den, oavsett hur pass konstnärlig och kreativ man är (eller inte är).

Så oavsett om du är en nybörjare på området eller en betydligt mer erfaren pysslare kan du känna dig stolt över dina skapelser. När du håller ett färdigt knåp i din hand kan du nämligen få en påtaglig känsla av att du har åstadkommit någonting. Den skapelse som du håller i din hand är trots allt ett bevis för allt det hårda jobb som ligger bakom pysslet. Detta är någonting du bör ha i åtanke när du väljer vilken typ av pyssel du ska ägna dig åt.

Tre exempel på pyssel som du skulle kunna gärna dig åt

Det finns som sagt var mängder av olika typer av pyssel som du kan ägna dig åt. Några exempel på sådana är:

 • Tapetmakeri. Visste du att det är möjligt att skapa ett alldeles eget tapetmönster? Allt du behöver göra för att få till detta är en enfärgad tapet eller vägg som inte sticker ut på något sätt i sin ursprungliga form. Därefter kan du helt enkelt ta en kökssvamp där du doppar den raka kanten i lite färg. Sedan kan du pressa svampen försiktigt mot väggen för att göra ett avtryck. Exakt hur avancerat mönstret blir är med andra ord upp till dig!
 • Stickning. En annan variant som är populär bland personer som älskar att pyssla är stickning. Du kan med fördel sticka vantar, halsdukar, mössor och andra textilier. Knepet här är att börja med något lite mindre och enklare för att sedan gradvis gå upp i komplexitet.
 • Vävning. När vi ändå är inne på stickning bör vi såklart även nämna vävning. Du kan väva i princip allt mellan himmel och jord. Men varför inte börja med att väva ett par underlägg till glas eller muggar?

Anlita en städfirma i Stockholm om du ogillar att städa

De allra flesta människor gillar att ha ett rent och städat hem. Däremot ogillar en stor majoritet av alla personer att utföra själva städningen. Detta är förstås inte särskilt överraskande. Om du hör till denna majoritet kan du dessutom slippa städa genom att anlita en städfirma i Stockholm. På så vis kan du göra ett gott intryck på dina gäster och samtidigt få en trivsam bostad att bo i på köpet.

Däremot kan det vara svårt att veta vilken aktör du ska anlita. Dessutom kanske du känner dig lite tveksam inför hela arrangemanget. I sådana fall bör du läsa vidare för att få reda på fördelarna med att anlita en städfirma i Stockholm!

En städfirma i Stockholm sparar dig både tid och pengar

Det finns många fördelar med att anlita proffs när det vankas städning. Några exempel på fördelarna med att göra detta är att:

 • Du sparar tid. Detta är såklart den allra mest uppenbara fördelen med att anlita en städfirma i Stockholm, som till exempel https://ishine.se/. Genom att slippa städa sparar du en hel del tid som då frigörs och kan läggas på annat. Du kan till exempel välja att koppla av eller ägna mer tid åt familj och vänner. Detta är väldigt värdefullt när du jobbar långa och tuffa arbetsdagar – då är städning det sista du vill ägna dig åt när du kommit hem!
 • Du sparar pengar. Du kanske undrar varför du skulle vilja lägga pengar på att låta någon annan städa din bostad när du kan göra detta själv utan kostnad? Men när du tänker på alla de städprodukter och den utrustning som du skulle behöva köpa in ställs saken i ett nytt ljus. Du kan då i själva verket spara pengar på att överlåta städningen till proffsen!
 • Jobbet utförs på rätt sätt. En tredje fördel med att ta hjälp av en duktig städfirma är att deras städare utför jobbet på bästa möjliga sätt. På så vis kan du försäkra dig om att din bostad kommer vara ordentligt städad och ren när de är färdiga. Du behöver inte heller oroa dig för att de ska råka förstöra dina möbler eller ditt golv!

Ett presentkort som gåva trumfar andra gåvor alla dagar i veckan

Att ge presentkort som gåva är någonting som du kan göra nästan oavsett vilket tillfälle det gäller. Du kan dessutom ge bort dessa kort som presenter när som helst under året, oavsett årstid. Dessutom kan du lita på att de alla dagar i veckan trumfar andra gåvor. Läs vidare för att få reda på varför de är så pass förträffliga!

Därför är gåvokort den perfekta gåvan att ge bort oavsett tillfälle

Att köpa presenter kan tyvärr ofta vara en ganska mödosam uppgift och process. Detta gäller under hela året och kanske allra mest mot slutet av det. Då samlas nämligen födelsedagarna lätt på hög och klumpas dessutom ihop med julen. Till råga på allt kan du även behöva köpa företagspresenter att ge bort till företagets kunder eller anställda. Därför är det viktigt att hitta ett smidigt sätt att hantera denna stress och möda.

Allra enklast är förstås att ge bort ett presentkort som gåva. Genom att göra detta behöver du inte bemöda dig att fundera och klura så mycket på vad du faktiskt ska ge bort för något. Därmed är detta på många sätt och vis den perfekta presenten att skänka bort. Det är en magiskt och helt perfekt lösning som gör att du kan ägna din tankekraft och energi åt annat.

Många mottagare föredrar att få ett presentkort som gåva

Det finns många saker att ta hänsyn till när du funderar vilka presenter du ska köpa till de olika personer som finns i din omgivning. Du bör bland annat ta följande i beaktande:

 • Vissa personer tycker att det känns lite tråkigt att köpa ett presentkort som gåva till någon. De upplever inte det som lika personligt som att ge bort en fysisk present.
 • Många mottagare föredrar dock att få ett gåvokort istället för ett par strumpor eller någon annan tråkig present.
 • Genom att välja denna lösning kan du i slutändan säkerställa att mottagaren faktiskt får användning för presenten. Han eller hon kan nämligen lösa in sitt gåvokort mot en produkt eller tjänst som denne kommer att nyttja och ha glädje av.

Om xenon och utbud

Xenonkungen.com är en e-butik med fokus på fordonsbelysning. Bland kategorierna hittas bland annat arbetsljus, extraljus, diodlampor och biltillbehör – kort och gott det mesta som kan behövas för att utrusta en bil med bättre belysning. Läs mer om butiken och dess utbud här.

Om Xenonkungen.com

Xenonkungen.com var först i Sverige med att börja sälja dom idag så populära xenonljusen. Försäljningen började under 2004, då företaget gick från att vara en enskild firma inom larm och säkerhet, till ett aktiebolag inom fordonsbelysning.

Den enskilda firman startades redan 1999 men en del har som sagt hänt genom åren. Idag är Xenonkungen.com ett av dom ledade företagen i branschen och förutom e-butiken så finns även en fysisk butik i Kungsbacka.

Butikens utbud

Xenonkungen.com är som sagt en e-butik med fokus på fordonsbelysning och några av dom kategorier som finns att hitta på hemsidan är:

 • Biltillbehör
 • Diodljus
 • Arbetsljus

I utbudet finns fordonsbelysning för personbilar, lastbilar och motorcyklar – bland annat i form av LED-ramper i olika storlekar och modeller, klassiska extraljus och annan typ av belysning.

Det är enkelt att hitta rätt på hemsidan eftersom allt är organiserat i kategorier. För den som inte riktigt vet vad som passar till den aktuella bilen går det att kolla under kategorin ”modellanpassat” där en rad olika bilmärken dyker upp. Genom att klicka vidare på önskat bilmärke dyker det upp produkter som passar till just det.

Outlet

På xenonkungen.com hittas även en kategori med namnet ”OUTLET / REA”. Här säljs utgående produkter med 40–75% rabatt så ett tips för dig som är på jakt efter extraljus, reservdelar eller annat är att kolla in där först. Kanske har du tur och kan göra ett riktigt kap!

Chatt och kundservice

För den som är på jakt efter extra belysning till bilen men känner sig vilse bland LED-ramper, xenonljus och allt vad det heter så finns en chatt tillgänglig på hemsidan. Där går det att ställa frågor direkt men det går även att ta kontakt via mail eller telefon för att reda ut eventuella funderingar.

Kundtjänst via telefon finns tillgänglig på vardagar mellan kl 8.00-17.00. Sist men inte minst går det förstås att göra ett besök i den fysiska butiken i Kungsbacka för den som bor i närheten eller har vägarna förbi.