I början av 2007 tog Steve Jobs de historiska första stegen ut i en sal fylld med journalister, teknikintresserade och Apple-fans. Där introducerade han företagets nya produkt, en revolutionär telefon med en pekskärm istället för vanliga knappar. Många tror att det var här som pekskärmen föddes men faktum är att pekskärmen, det vill säga en skärm som du kan interagera med genom beröring, är en betydligt äldre uppfinning.

En tidig uppfinning

Från och med 1965 och framåt utvecklades olika typer av primitiva pekskärmar, bland annat för användning inom flygtrafiken. Tekniken utvecklades snabbt och i 1983 lanserade HP en dator med pekskärm. Själva användningen av pekskärmen var mycket begränsad, den kunde i princip endast användas för att flytta på informationen som visades på skärmen.

Mobiltelefoner med pekskärm

2007 var ett spännande år och på många sätt startskottet för det som idag är känt som den smarta mobiltelefonen, smartphone. LG var först ut med att lansera en mobiltelefon med pekskärm. Faktum är att LG Prada utannonserades i slutet av 2006. LG sålde runt en miljon enheter efter 18 månader, att jämföra med Apple som sålt runt sex miljoner vid samma tidpunkt. Idag, mer än 10 år senare, uppskattar man att det finns mer än 2,5 miljarder smartphones runt om i världen.

Plattor med pekskärm

En av de saker som gjorde den smarta telefonen så populär och uppskattad var den avancerade och känsliga pekskärmen. Det tog inte lång tid innan företagen började utveckla större versioner av de smarta telefonerna, ett slags mellanting mellan en bärbar dator och en mobiltelefon. Idag är plattan med pekskärmen en vanlig del av vår vardag. Den används för att läsa morgontidningen, för att låta barnen ha något att underhålla sig med, för att titta på TV-serier och för otaliga andra saker.

Pekskärm som verktyg

Dagens pekskärmar, oavsett om de används på en mobiltelefon eller en platta, är hög känslighet och precision. Pekskärmarna har blivit ett viktigt verktyg för många, bland annat skulptörer, fotografer och konstnärer samt ingenjörer och vetenskapsmän. För många är pekskärmen ett enklare sätt att interagera med ett program. Det finns tekniska produkter som har tagit pekskärmen till sin yttersta spets, exempelvis ritplattor som i princip fungerar som ett digitalt papper.

Hur ser framtiden ut för pekskärmen?

Pekskärmens utveckling har gått framåt i rasande fart och den har börjat introduceras till saker som aldrig tidigare haft, eller behövt, en pekskärm. Idag kan du hitta kylskåp med pekskärm och till och med bilar med pekskärm. Mobiltelefonerna och datorernas skärmar är känsligare än någonsin och kan även känna igen avancerade rörelsemönster. De allra senaste pekskärmarna kan till och med skilja på ett finger, en nagel och dina knogar.