Kökshandtag i vanlig storlek

När du skall byta handtag, eller för den delen sätta in nya sådana, i köksluckor och skåp finns några standardmått att använda. Genom att välja den absolut vanligaste storleken (128mm c/c) har du stora möjligheter att senare variera ditt kök fullt ut. Ett alternativ till att borra för vanliga handtag är att borra upp knoppar. På så vis finns alltid möjligheten att borra ytterligare hål för traditionella handtag. Tänk bara på att anpassa knopphålet för att kunna kompletteras med ytterligare ett inom 128 mm c/c. Det är lätt hänt att handtaget annars går över en list eller dylikt. Det finns några olika storleksmått vad gäller kökshandtag och ett specialbyggt kök kan se bättre ut med någonting annat än det absolut vanligaste. Dock är det säkrare med standardiserade mått för att kunna variera senare.

Krom och trä

När det kommer till kökshandtag finns det en uppsjö olika material och stilar. Detta helt oavsett vad för storlekar man är intresserad av. Rostfritt och matt stål är vanliga favoriter som fungerar till de flesta luckor och stilar. för den med önskan om en lantlig stil är trä kanske att föredra. Kombinationer av dessa finns naturligtvis för den som så önskar. Om man vill gå utanför normen och satsa på en mer retroinspirerad stil kan skålhandtag vara ett tips som går hem. Dessa ”köpmanshandtag” sågs förr på såväl arkivskåp som i sortimenthyllor. De kommer ofta i kromat eller i mässing med patina. Ytterligare en variant som avviker från de flesta kök är läderöglor. Dessa ger ett avskalat med samtidigt varmt intryck som mycket väl kan passa i modernare eller äldre kök.

Handtagens storlekar varierar stort men dess infästning är vanligtvis anpassat efter standarden. Detta innebär att man frekvent kan byta kökshandtag och därmed också förändra känslan i köket. Då heminredning blivit ett nöje för åtskilliga personer, har denna förändringsöppning visat sig viktig. Innan du borrar i ett par nya köksskåp är det därför idé att fundera över om man skall använda det absolut vanligaste storlekarna.