Fritidshus är en bostadsform som kan ha någon av många olika skepnader och former. Till exempel kan ett sådant fritidsboende vara ett torp, ett hus eller en stuga på “vischan”. Men det finns också andra varianter och många moderna hus av detta slag påminner mer om lite mindre villor.

Många svenskar väljer att åka till sina fritidsbostäder när det vankas storhelger eller semester. Vissa besöker dock sina fritidsboenden så ofta de bara har möjlighet till. Men vilka är då fördelarna och nackdelarna med att äga ett fritidshus? Nedan berättar vi mer om upp- respektive nedsidan med denna boendeform!

Fritidshus möjliggör ett naturnära boende

Det finns många fördelar med att äga ett fritidshus, däribland dessa:

  • Möjligheten till ett naturnära boende. Detta är den allra viktigaste fördelen med ett fritidsboende för de allra flesta svenskar. Fritidsbostäder har ofta ett naturnära läge vilket gör att du kan koppla av i en naturskön miljö i din sommar-/vinterstuga.
  • Det är en prisvärd boendeform. Det är i regel betydligt billigare att bygga eller köpa en fritidsbostad än att göra detsamma med en villa. En anledning till detta är att fritidsboenden vanligtvis inte är avsedda för innehavaren att bo i permanent.
  • En fritidsbostad kan byggas ut. Det är faktiskt ganska billigt att låta bygga ut sin fritidsbostad. Detta gäller inte minst om man jämför kostnaden för att göra detta med vad det skulle kosta att göra detsamma med en villa. Och om du väljer att göra en utbyggnad kan du öka både värdet på boendet som få mer användning för detsamma.

Det finns också vissa nackdelar med att bo i ett fritidsboende:

  • Inte alltid samma levnadsstandard. Ska man hårddra det kan en nackdel med ett fritidshus vara att levnadsstandarden varierar. Det är nämligen inte säkert att du i ditt fritidsboende har tillgång till samma sorts bekvämligheter som du tar för givet i din lägenhet eller villa.
  • Oklar skattesituation. I dagsläget kanske inte detta är en fördel att räkna upp, men den kan komma att bli. Miljöpartiet har nämligen utformat ett förslag om att beskatta fritidshus än hårdare än vad man idag beskattar permanenthus. Hur det blir med den saken återstår dock att se.