När man ska ge sig ut på en vandring kan det vara svårt att veta vilken, och hur mycket mat man ska packa. För den som behöver vägledning gällande mat på utflykten kan de här frågorna och svaren vara till hjälp.

En bra tumregel är ta med sig knappt ett kilo mat per person för en vandring som håller på i tre dagar. Det här är också självklart beroende på hur hög ämnesomsättning samt hur mycket du väger. En storväxt person kan behöva ta med sig lite mer, medan en som är mindre kan klara sig på mindre mat än det rekommenderade.

Hur minskar jag vikten på maten?

En viktig faktor för att vandringen ska bli så bra som möjligt är att ha en lätt packning. Maten är något man kan spara en del vikt på. Det här kan man göra genom att till exempel packa mat som har ett väldigt högt innehåll av kalorier i förhållande till dess vikt. Exempel på sådan är olika former av nötter, främst mandlar som har ett högt energiinnehåll (och dessutom proteiner) i förhållande till sin ringa vikt.

Det går även att se över hur man kan packa om maten. Vissa typer av mat kommer i onödigt stora eller tunga förpackningar som man enkelt kan plocka ur och istället förvara i något lättare, som en plastpåse till exempel.

Ett konkret exempel är att packa med sig små ketchuppåsar (sådana som man ibland kan få på snabbmatsrestauranger) istället för att plocka med sig en hel flaska med ketchup. Torkad mat och energibarer är också ett bra alternativ samt att vill man ha lagad man kan man använda små stormkök som är gjorda för de som vandrar. Outdoorexperten tillhandahåller så gott som allt man kan behöva inför en upplevelse i naturen.

Vad händer om jag packar för lite mat?

Om vandringen är relativt kort, säg 3 dagar, finns det ingen anledning att få panik. Kroppen lagrar en hel del fett och näring vilket gör att man klarar sig några dagar utan mat, eller kanske till och med genom att plocka frukt och bär i det vilda.