Nya komponentgruppen Shimano Ultegra R8000

Sedan fjolårets lansering av Shimano Dura-Ace har vi med spänning sett fram emot en uppgradering av Ultegra. Den goda nyheten för många är att nya cykelkomponenter ur Ultegra-serien snart kommer släppas på marknaden. Den nya komponentgruppen har många av de funktioner som tidigare har varit exklusiva för Shimanos finare komponenter. Nya Ultegra R8000 kommer finnas tillgänglig med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem. Den har förbättrade reglage som är mer ergonomiska, bättre elektronisk växling och ett bredare växelomfång.

För ett år sedan släppte Shimano information om sin finare komponentgrupp Dura-Ace, som bland annat hade en bättre vevarm, en uppgraderad bakre växelförare, ett bredare växelomfång och ett nytt växlingssystem. Precis som många entusiaster har förväntat sig, och även hoppats på, har den nya komponentgruppen ur Ultegra-serien fått flera funktioner som tidigare endast varit tillgängliga högre upp i prissegmentet. Det rör sig bland annat om ett kraftigare vevparti, förbättrad växling, förbättrat hydrauliskt bromssystem och nya reglage med ökad funktionalitet och ökad ergonomi.

Du kan välja mellan fyra olika versioner av denna komponentgrupp. Två av dessa (R8000 och R8020) har mekanisk växling med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem. De övriga två (R8050 och R8070) har istället det elektroniska Di2-växlingssystemet med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem.

Uppgraderat vevparti och nya bromsar

Det nya vevpartiet påminner väldigt mycket om det som tillhör komponentgruppen Dura-Ace 9100. Den nya designen skalar bort lite vikt jämfört med det tidigare vevpartiet, vilket gör att det nu endast väger knappt 70 g mer än det dyrare vevpartiet Dura-ACe R9100. Du kan välja mellan fyra olika alternativ vad gäller kedjering: standardvarianten 53-39T, halvkompakta 52-36T, kompakta 50-34T eller 46-36T för cyclocross.

När det gäller bromsar har stora framsteg gjorts på området på sistone, och denna positiva utveckling fortsätter i och med de alternativ för hydraulisk bromsning som nya Ultegra erbjuder. De hydrauliska bromsskivor som ingår i komponentgruppen Ultegra R8070 väger enligt uppgift 280 g, medan fälgbromsarna i serien väger 360 g. De nya fälgbromsarna har en ny design med ett direktfäste, vilka är kompatibla till och med 28-tumsdäck. Den nya designen på fälgbromsarna gör att bromsarna fästs direkt på en kompatibel ram för att minska vikten och öka prestandan.

Välj alltid att köpa cykeldelar av hög kvalitet, det sparar du på i längden och slipper byta de allt för ofta. Rent underhåll gör att cykeln går som smort år efter år.