Många är vi som tycker om att trycka sönder plastbubblorna på bubbelplasten. Men kanske undrar du var den här uppfinningen kommer ifrån, och vad mer den kan användas till. I denna artikel berättar vi om bubbelplastens uppkomst och användningsområden.
När uppfanns bubbelplasten
Vi börjar med lite historia. Bubbelplasten var ingen planerad uppfinning. Den uppfanns av en slump 1957 av amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes när de försökte göra en tredimensionell plasttapet i ett garage. Trots att de misslyckades med sitt mål, kan man säga att det var ett lyckat försök. Detta eftersom den bubbelplast de istället uppfann har kommit att bli omåttligt populär, så pass populär att deras koncern 2010 omsatte nära 20 miljarder kronor. Med den vinsten ångrar de nog inte att det inte blev någon tapet av det hela.
Vad är bubbelplast
Bubbelplast är ett transparent, stötdämpande material som främst används för att förpacka ömtåliga saker. Den transparenta plasten är täckt av små luftfyllda bubblor, vilka ger den stötdämpande effekten. Bubblorna sitter på ena sidan, medan den andra sidan är slät. De luftfyllda bubblorna kommer i olika storlekar, från ca 6 mm till 26 mm (men det vanligaste är att bubblorna är en cm stora), beroende på hur stort eller tungt det du ska slå in är. I vissa fall kan det vara nödvändigt att slå in föremålet i flera lager bubbelplast, om det är extra känsligt eller om det kommer att utsättas för mycket stötar.
Bubbelplast är oftast tillverkar av polyeten, en så kallad etenplast som har hög densitet och hårdhet. Bubbelplast, eller ”bubble wrap” är ett varumärke som ägs av Sealed Air Corporation. Och visste du att bubbelplast är så populärt att det har sin egen dag: ”Bubble Wrap Appreciation Day”, sista måndagen i januari. Förmodligen är det dess funktionella kvaliteter i kombination med underhållningsvärdet i att trycka på plastbubblorna så att de går sönder och gör ett ljud som gör bubbelplasten så populär.
Hur får man tag på bubbelplast
Du finner bubbelplast i de flesta hobbyaffärer och byggaffärer. Det säljs oftast på rulle, och du finner rullar i olika bredd beroende på hur stort det du ska packa in är. I vissa fall har kuvert redan bubbelplast på insidan, så att du smidigt kan skicka saker på ett säkert sätt, utan att riskera att de går sönder, och utan att behöva slå in dem själv i bubbelplast.