Vårdnadstvist – så går det till

Om man om någon anledning vill ha ensam vårdnad om sitt barn behöver man genomgå en ganska långdragen process, som endast bör tas till om det inte går att hitta någon annan lösning för problemet som uppstått inom familjen. Ser man däremot att barnet på något sätt far illa hos den andra föräldern ska man vända sig till en jurist eller advokat får att genomgå en vårdnadstvist.

Muntlig förberedelse för båda parter

Det första steget i en vårdnadstvist, efter att den ena parten lämnat in en stämningsansökan, kallas båda föräldrarna tillsammans med sina juridiska ombud till tingsrätten för ett muntligt sammanträde och olika förberedelser. Kommer man redan här överens om en lösning avslutas ärendet utifrån det man tillsammans har kommit överens om.

Utredningen börjar

Har man inte kommit överens kan tingsrätten se till att familjerätten gör en utredning gällande vårdnad, boende och umgänge så länge vårdnadstvisten pågår. Under hela tidens gång försöker man komma fram till en lösning som passar för båda parter, och alla genomförda samtal ligger till grund för beslutet som sedan kommer att tas i huvudförhandlingen. En del av detta kan vara samarbetssamtal eller samtal med en medlare för att så snabbt som möjligt komma fram till en lösning, för att slippa att ta upp ärendet i domstol.

Huvudförhandling och avslutning

Har vårdnadstvisten inte fått ett slut tas fallet upp i domstol där båda föräldrarna kommer höras. Domstolen kommer utifrån den information som finns från de båda parterna att fatta ett beslut som grundar sig i vad som är bäst för barnen. Domstolen kommer döma antingen ensam vårdnad för den enda föräldern eller genensamvårdnad, vilket är det vanligaste. Domstolen kan även ta beslut om hur boendesituation och umgänge ska fördelas mellan vuxna och barn.

Givetvis ska man alltid försöka komma fram till en lösning gällande gemensamma barn på egen hand men om det inte går, eller om till exempel våld eller missbruk förekommer i hemmet kan det vara nödvändigt att ta juridisk hjälp. Att man som föräldrar är osams och inte vill träffas efter en separation är inte ett giltigt skäl till att få ensam vårdnad eftersom det inte ses som den bästa lösningen för barnen, som har rätt till båda sina föräldrar.