Giveaways med tryck är en populär och kostnadseffektiv marknadsföringsmetod för företag som vill stärka sitt varumärke och skapa varaktiga relationer med kunder. Dessa profilprodukter, som kan vara allt från pennor till t-shirts, ger en konkret möjlighet att sprida företagets budskap på ett sätt som är både engagerande och minnesvärt. Här kommer vi att gå igenom varför det här är ett effektivt marknadsföringsverktyg, vilka produkter som passar bäst, och hur du väljer rätt tryck för ditt företag.

Varför använda giveaways med tryck?

Att använda giveaways med tryck i marknadsföringen har flera fördelar för dig och ditt företag. En av de främsta fördelarna är varumärkeskännedom; varje gång en kund använder din produkt kommer ditt varumärke att exponeras. Dessutom kan en väldesignad reklamprodukt skapa en positiv association till ditt företag, vilket ökar chanserna för framtida affärer. Många uppskattar också att få gratisprodukter, vilket gör giveaways till ett bra sätt att locka potentiella kunder till ditt varumärke och skapa en lojal kundbas.

Det här knepet används bland annat av:

  • Teknikföretag: Dator- och mobilföretag delar ofta ut tryckta produkter som USB-minnen, musmattor och skärmrengöringsdukar.
  • Hälso- och sjukvårdsföretag: Apotek, läkemedelsföretag och kliniker ger bort produkter som handsprit, vattenflaskor och första hjälpen-kit med sitt tryck.
  • Livsmedelsföretag: Livsmedelsproducenter och restaurangkedjor använder tryckta giveaways som återanvändbara tygpåsar, flasköppnare eller köksredskap.
  • Banker och försäkringsbolag: Finansiella institutioner sprider varumärket med hjälp av tryckta pennor, kalendrar, anteckningsböcker och paraplyer.
  • Idrottsklubbar och gym: Träningsrelaterade giveaways som vattenflaskor, svettband, nyckelband och sportväskor med tryck är vanligt förekommande.
  • Bygg- och hantverksföretag: Tryckta måttband, skruvmejslar och verktygsväskor delas ofta ut av byggfirmor och hantverkare.
  • Evenemangsföretag: Eventbolag och arrangörer delar ut produkter som tryckta t-shirts, kepsar, tygpåsar och festivalarmband.
  • Reklambyråer och marknadsföringsföretag: Profilprodukter som tryckta klistermärken, USB-minnen och mobiltillbehör används för att visa upp företagets varumärke.
  • Fastighetsbolag: Fastighetsmäklare och bostadsföretag ger bort tryckta nyckelringar, kaffemuggar eller dörrmattor som tack till kunder.

Vilka giveaways med tryck passar ditt företag?

När du väljer giveaways med tryck är det viktigt att tänka på vad som passar ditt företag och din målgrupp bäst. Traditionella produkter som pennor, nyckelband och muggar fungerar ofta bra, eftersom de är användbara i vardagen och har stor exponeringsyta för ditt varumärke. Samtidigt blir produkter som tygpåsar, vattenflaskor och t-shirts allt mer populära, speciellt om de är hållbara och miljövänliga. Fundera på vilka produkter som bäst representerar ditt företag och hur de kan skapa värde för mottagaren.

Så väljer du rätt tryck och design

Designen på dina giveaways är avgörande för att de ska bli effektiva marknadsföringsverktyg. Det är viktigt att trycket är tydligt och lätt att läsa, samtidigt som det reflekterar företagets identitet och värderingar. Tänk på att hålla färger och typsnitt i linje med företagets grafiska profil för att skapa en enhetlig varumärkesupplevelse. Om produkten har en mindre tryckyta, som en penna eller nyckelring, är det extra viktigt att använda en enkel och tydlig design. För större produkter som tygpåsar och t-shirts finns mer utrymme för kreativitet.

Ge bort dem på rätt sätt

När det gäller att distribuera dina giveaways med tryck är det viktigt att tänka strategiskt. Du kan till exempel dela ut produkterna på mässor, event och kundträffar, där de kommer att nå många potentiella kunder. Ett annat effektivt sätt är att inkludera giveaways i samband med köp eller som tack för deltagande i en tävling. På så sätt kopplas produkten till en positiv upplevelse av ditt företag. Tänk också på att välja produkter som passar tillfället – exempelvis solglasögon eller kepsar under sommaren och värmande mössor eller halsdukar under vintern.