Meny Stäng

Bubbelplast – vad är det och var kommer det ifrån?

Många är vi som tycker om att trycka sönder plastbubblorna på bubbelplasten. Men kanske undrar du var den här uppfinningen kommer ifrån, och vad mer den kan användas till. I denna artikel berättar vi om bubbelplastens uppkomst och användningsområden.

När uppfanns bubbelplasten

Vi börjar med lite historia. Bubbelplasten var ingen planerad uppfinning. Den uppfanns av en slump 1957 av amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes när de försökte göra en tredimensionell plasttapet i ett garage. Trots att de misslyckades med sitt mål, kan man säga att det var ett lyckat försök. Detta eftersom den bubbelplast de istället uppfann har kommit att bli omåttligt populär, så pass populär att deras koncern 2010 omsatte nära 20 miljarder kronor. Med den vinsten ångrar de nog inte att det inte blev någon tapet av det hela.

Vad är bubbelplast

Bubbelplast är ett transparent, stötdämpande material som främst används för att förpacka ömtåliga saker. Den transparenta plasten är täckt av små luftfyllda bubblor, vilka ger den stötdämpande effekten. Bubblorna sitter på ena sidan, medan den andra sidan är slät. De luftfyllda bubblorna kommer i olika storlekar, från ca 6 mm till 26 mm (men det vanligaste är att bubblorna är en cm stora), beroende på hur stort eller tungt det du ska slå in är. I vissa fall kan det vara nödvändigt att slå in föremålet i flera lager bubbelplast, om det är extra känsligt eller om det kommer att utsättas för mycket stötar.

Bubbelplast är oftast tillverkar av polyeten, en så kallad etenplast som har hög densitet och hårdhet. Bubbelplast, eller ”bubble wrap” är ett varumärke som ägs av Sealed Air Corporation. Och visste du att bubbelplast är så populärt att det har sin egen dag: ”Bubble Wrap Appreciation Day”, sista måndagen i januari. Förmodligen är det dess funktionella kvaliteter i kombination med underhållningsvärdet i att trycka på plastbubblorna så att de går sönder och gör ett ljud som gör bubbelplasten så populär.

Hur får man tag på bubbelplast

Du finner bubbelplast i de flesta hobbyaffärer och byggaffärer. Det säljs oftast på rulle, och du finner rullar i olika bredd beroende på hur stort det du ska packa in är. I vissa fall har kuvert redan bubbelplast på insidan, så att du smidigt kan skicka saker på ett säkert sätt, utan att riskera att de går sönder, och utan att behöva slå in dem själv i bubbelplast.

Varför du borde skaffa ett inbrottslarm

År 2016 polisanmäldes 13 812 villainbrott. Jämfört med antalet bostäder som finns är detta förstås ingen jättehög siffra, så kanske att du tänker att chansen att det händer just dig är ganska liten. Men det beror på var du bor, förstås. I vissa områden är risken betydligt högre och i vissa mycket lägre. Så varför borde du skaffa ett inbrottslarm om risken är relativt låg där du bor?

Riskområdena rör på sig

Tjuvarna håller sig inte till bara ett område. De har i princip alltid en bil och använder den vanligtvis först genom att åka runt och spana in potentiella offer. Kanske bor du inte i ett rikare område men det betyder inte att du och dina grannar inte har saker att stjäla. I Sverige har nästan alla någon form av smycken hemma till exempel. Det kanske är halsband man har fått vid någon födelsedag eller förlovnings- och bröllopsringar. Detta vet tjuvarna om och det är därför de till och med kommer från andra länder för att stjäla hos oss. Så bara för att du bor i ett område med en lägre risk betyder det inte att du inte kan få inbrott.

Inbrottslarm som brandvarnare

En intressant sak som inte alla vet om, är att med de flesta inbrottslarmen kan man även få med en brandvarnare. Dessa brandvarnare är kopplade till säkerhetsföretagens larmcentral så skulle det börja brinna kan de direkt höra av sig till brandkåren. Detta gäller förstås även om du inte är hemma. Istället för att komma hem till att hela ditt hus har brunnit ner kan du med andra ord förhindra detta genom att skaffa ett inbrottslarm med tillhörande brandvarnare.

Inbrottslarm för alla områden och bostäder

Om du bor i ett område där huspriserna är betydligt högre än genomsnittet i staden du bor i, är det alltid en poäng med att skaffa dig ett inbrottslarm. Även om inget kanske har hänt i just ditt område ännu så är det nog tyvärr bara en tidsfråga. Tjuvarna tar ofta reda på vilka områden som är rikare än genomsnittet, redan innan de ger sig ut och spanar.

Om du bor i en lägenhet är risken kanske inte lika stor men tro inte att den är så låg så att du inte behöver oroa dig alls! Att skaffa inbrottslarm till lägenheten är minst lika viktigt då dessa inbrott för tillfället ökar mer än för inbrott i hus.

Dr. Martens skor

Dr. Martens skor

Det brittiska sko- och klädmärket Dr. Martens grundades av en tysk militärläkare och har behållt samma unika och bekväma design sedan dess. Dr. Martens är mer än något annat ett skomärke som syftar till att producera hållbara och bekväma skor av hög kvalité och slitstarkt material. De klassiska skorna från Dr. Martens var till en början svarta kängor som användes i militära syften men har nu blivit upptäckta av andra konsumenter för att användas i vardagen. Kängorna finns nu i flera olika färger och med sin tjocka sula och helgjutna passform finns det inte något bättre för dig och dina fötter.

Dr Martens skor – användning

Skor från Dr. Martens är kanske inte det första man tänker på att använda sig av vid en fin middag, men faktum är att det faktiskt finns många olika modeller av skorna. För kvinnor finns det både platta skor samt kängor med klack i olika färger. Klackskor som traditionellt sätt är skadliga för knän och leder blir plötsligt bekväma med Dr. Martens. Vad gäller skor för vardagsanvändning finns flertalet alternativ som passar din stil och bekvämlighet. Det finns höga skor från Dr. Martens men även låga, unisex såväl som speciellt anpassade för män, kvinnor och barn. Vissa skor lämpar sig bäst i stadsmiljö medan andra även klarar av terräng.

Att sköta om sina Dr. Martens

Skor från Dr. Martens är kända för sin höga kvalité och långa hållbarhet, men skornas livslängd beror inte enbart på producenten utan också hur väl du som konsument tar hand om dina Dr. Martens skor. Det är viktigt att vårda och ta hand om sina skor på ett rätt sätt så att de kan leva nästa lika länge som ägaren själv. Att lägga ner lite extra tid pengar på produkter för att kunna sköta om sina Dr. Martens skor kommer att vara värt det i det långa loppet. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är lädret som måste skyddas utan även sömmar, band samt sulan.

Tips på skötsel av dina skor

  • Rengör dina skor – Använd en fuktig trasa, borte eller balsam för att ta bort smuts
  • Smörj in skorna med ett läderbalsam för att återfukta och skydda lädret
  • Impregmera – Detta är viktigt för att skydda dina skor från fukt och smuts och lädret från att spricka samt sömmarna från att multna bort
  • Sulorna – Om sulorna blir alltför nötta riskerar de att skada resten av skon, besök då en skomakare

Kökshandtag i vanlig storlek

Kökshandtag i vanlig storlek

När du skall byta handtag, eller för den delen sätta in nya sådana, i köksluckor och skåp finns några standardmått att använda. Genom att välja den absolut vanligaste storleken (128mm c/c) har du stora möjligheter att senare variera ditt kök fullt ut. Ett alternativ till att borra för vanliga handtag är att borra upp knoppar. På så vis finns alltid möjligheten att borra ytterligare hål för traditionella handtag. Tänk bara på att anpassa knopphålet för att kunna kompletteras med ytterligare ett inom 128 mm c/c. Det är lätt hänt att handtaget annars går över en list eller dylikt. Det finns några olika storleksmått vad gäller kökshandtag och ett specialbyggt kök kan se bättre ut med någonting annat än det absolut vanligaste. Dock är det säkrare med standardiserade mått för att kunna variera senare.

Krom och trä

När det kommer till kökshandtag finns det en uppsjö olika material och stilar. Detta helt oavsett vad för storlekar man är intresserad av. Rostfritt och matt stål är vanliga favoriter som fungerar till de flesta luckor och stilar. för den med önskan om en lantlig stil är trä kanske att föredra. Kombinationer av dessa finns naturligtvis för den som så önskar. Om man vill gå utanför normen och satsa på en mer retroinspirerad stil kan skålhandtag vara ett tips som går hem. Dessa ”köpmanshandtag” sågs förr på såväl arkivskåp som i sortimenthyllor. De kommer ofta i kromat eller i mässing med patina. Ytterligare en variant som avviker från de flesta kök är läderöglor. Dessa ger ett avskalat med samtidigt varmt intryck som mycket väl kan passa i modernare eller äldre kök.

Handtagens storlekar varierar stort men dess infästning är vanligtvis anpassat efter standarden. Detta innebär att man frekvent kan byta kökshandtag och därmed också förändra känslan i köket. Då heminredning blivit ett nöje för åtskilliga personer, har denna förändringsöppning visat sig viktig. Innan du borrar i ett par nya köksskåp är det därför idé att fundera över om man skall använda det absolut vanligaste storlekarna.

Har du anlitat rätt städföretag för din kontorsstädning i Stockholm?

Har du anlitat rätt städföretag för din kontorsstädning i Stockholm?

När arbetsdagen börjar vill du gå genom dörren och sätta igång arbetet. Därför behöver ditt kontor vara rent, förberett och redo att användas. Skickat på dina lokaler speglar dessutom bilden av ditt företag, vilket gör att kontoret bör vara skinande rent. När du funderar kring huruvida du har valt rätt företag att utföra städningen av ditt kontor, bör du hålla utkik efter nedanstående tecken, då de indikerar att målen med städningen uppfylls.

Städfirman svarar snabbt och är anträffbar

Ingen vill behöva vänta, särskilt inte när det gäller underhåll av kontorslokaler. En professionell städfirma som snabbt svarar och följer upp din förfrågningar tar ditt företags behov av kontorsstädning i Stockholm på allvar. De förstår vikten av en väl underhållen arbetsmiljö och hjälper dig gärna att skapa en sådan.

De tar sig tid att lära sig dina preferenser och behov

Alla företag är inte samma, och så inte heller deras kontor eller anställda. Även om städfirmor som utför kontorsstädning har sina rutiner och städtillbehör som de vanligtvis använder, samt processer för att hålla verksamheten rullande, kan du komma med egna önskemål och anpassa städtjänsterna. Du vet att du har valt rätt städbolag när de anstränger sig för att dra lära sig och ta hand om just ditt företags specifika behov.

De informerar och kommer med förslag

Du kanske känner dig bekväm med att lämna allt beslutsfattande till städpersonalen, eller så kanske du har en föreställning av hur saker och ting ska vara. Oavsett vilket, kommer ett bra städföretag erbjuda dig information om städtillbehör, lösningar och liknande som är anpassade efter dina omständigheter. De kommer även komma med förslag och uppmuntra dig att välja det mest kostnadseffektiva och fördelaktiga alternativet medan ni tillsammans utvecklar ert avtal för städningen av ditt kontor.

De behandlar sina anställda väl

Anställda som behandlas väl respekteras och motiveras att göra ett bättre jobb. Ditt städföretag bör därför har lagt ner tid på att hitta och utbilda sina anställda, för att säkerställa att de utför ett arbete som håller deras höga standard. Det rätta städbolaget skryter gärna om sin duktiga personal, och det är uppenbart att företagets anställda tar sitt jobb på allvar.

Så fixar du din tavelvägg

Det finns inget snyggare än en tavelvägg. Den kan lysa upp hela rummet och gör inredningen komplett. Är du sugen på att göra en tavelvägg men vet inte riktigt vart du ska börja eller hur? I den här texten ger vi dig tips om hur du fixar en snygg tavelvägg i ditt hem och tips för att få flera olika och färdiga tavelväggar.

Färg, form och ramen

Ha en plan när det gäller färg och form inom tavelväggen och tänk igenom så att det inte spretar för mycket, då blir det oharmoniskt. Gillar du akvareller, kör på det, då går det kanske att blanda med egna färgfoton och så blir det färgen som enar tavlorna. Motiven kan vara abstrakta, det behöver inte föreställa något utan det blir färgen som skapar en speciell känsla. En akvarell med en båt och sedan ett svartvitt foto på en kvinna blir sällan bra, utan håll stilen. Satsa på en favorit som får kosta lite och låt den ta plats, annars kan tavlorna gärna vara i olika storlekar. För att hitta din stil kan du hämta inspiration från andra. Det finns många konstutställningar att gå på. Titta i fotoböcker och inredningstidningar. Pinterest är också bra.

Ramen kan verka oviktigt men den gör faktiskt halva bilden. Fundera ut vilket uttryck du vill ha och välj ram därefter. Här är det också bra att ha ett tema. Svarta ramar blir mer grafiskt och hela kompositionen står ut mer från väggen, det ger ett tydligare och hårdare intryck. Trä eller vita ramar smälter in mer i väggen och ger ett mjukare intryck. Om du går på loppis och köper olika gamla ramar och gör en stil av det krävs mer fingertoppskänsla. Om man använder olika material i ramarna blir det en mer levande och upplevelserik vägg.

Sortera tavlorna

Ställ upp tavlorna längs väggarna så som du tänker hänga dem. Då får du en bra överblick över hur det kommer att se ut. Är det en tavelvägg med många tavlor i grupp, lägg ut allt på golvet och börja pussla. När du är klar, ta en bild på kompositionen innan du börjar hänga. Det kan också vara bra att vara två när tavlorna ska hängas: En håller och en tittar så att det blir rakt. Flytta om det inte blev bra, ett litet hål är enkelt att fixa.

Gå igenom ditt larm inför hösten

Gå igenom ditt larm inför hösten

Hösten närmar sig med stormsteg, och inför den kommande årstiden bör du kontrollera ditt larmsystem. Kyligare tider innebär en ökad risk för bränder, läckor och frysande rör, vilket gör att du bör säkerställa att det larm som är tänkt att skydda ditt hem fungerar som det ska. Du behöver inte oroa dig för att du behöver göra något världsomvälvande. Ofta är det väldigt enkelt att göra en översyn av ditt system. Här går vi igenom några av de enkla åtgärder du kan vidta för att förbereda ditt larm för hösten.

Byt ut batterierna till ditt larm

Många bostadsägare väntar alldeles för länge med att ersätta sina gamla batterier, och gör inte detta förrän de upptäcker att systemet varnar för att batterinivån är låg. Även om de batterier som sitter i ditt larmsystems sensorer vanligtvis inte behöver bytas ut mer än var tredje till var femte år, skadar det inte att ersätta dem en gång om året. Det är nämligen bättre att byta ut batterierna för ofta än för sällan.

Kontrollera hur sensorerna sitter

Om du nyligen har möblerat om i din bostad kan det vara en bra idé att ta en närmare titt på dina sensorer, för att säkerställa att de fortfarande sitter optimalt. De sensorer du framför allt bör lägga fokus på är rörelsesensorer och bildsensorer. Dessa bör inte skymmas utan ha ett fritt synfält för att kunna skydda det rum de är tänkta att skydda. Håll utkik efter eventuella trapport eller liknande som kan skymma sikten. Om du har tänkt använda den öppna spisen bör du vara säker på att inga sensorer är riktade mot den. Med sensorerna på rätt platser kommer ditt larm fungera optimalt.

Underhåll ditt larm på årlig basis

Försök att underhålla ditt larm året runt, eller åtminstone gå igenom systemet en gång om året. Du vill ju trots allt att larmsystemet fungerar som det är tänkt 365 dagar om året! Det är väldigt enkelt att göra detta och det behöver inte ta särskilt mycket av din tid. Om du har några frågor kan du med fördel kontakta det företag som har tillverkat eller sålt ditt system.

Nya komponentgruppen Shimano Ultegra R8000

Nya komponentgruppen Shimano Ultegra R8000

Sedan fjolårets lansering av Shimano Dura-Ace har vi med spänning sett fram emot en uppgradering av Ultegra. Den goda nyheten för många är att nya cykelkomponenter ur Ultegra-serien snart kommer släppas på marknaden. Den nya komponentgruppen har många av de funktioner som tidigare har varit exklusiva för Shimanos finare komponenter. Nya Ultegra R8000 kommer finnas tillgänglig med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem. Den har förbättrade reglage som är mer ergonomiska, bättre elektronisk växling och ett bredare växelomfång.

För ett år sedan släppte Shimano information om sin finare komponentgrupp Dura-Ace, som bland annat hade en bättre vevarm, en uppgraderad bakre växelförare, ett bredare växelomfång och ett nytt växlingssystem. Precis som många entusiaster har förväntat sig, och även hoppats på, har den nya komponentgruppen ur Ultegra-serien fått flera funktioner som tidigare endast varit tillgängliga högre upp i prissegmentet. Det rör sig bland annat om ett kraftigare vevparti, förbättrad växling, förbättrat hydrauliskt bromssystem och nya reglage med ökad funktionalitet och ökad ergonomi.

Du kan välja mellan fyra olika versioner av denna komponentgrupp. Två av dessa (R8000 och R8020) har mekanisk växling med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem. De övriga två (R8050 och R8070) har istället det elektroniska Di2-växlingssystemet med antingen fälgbroms eller hydrauliskt bromssystem.

Uppgraderat vevparti och nya bromsar

Det nya vevpartiet påminner väldigt mycket om det som tillhör komponentgruppen Dura-Ace 9100. Den nya designen skalar bort lite vikt jämfört med det tidigare vevpartiet, vilket gör att det nu endast väger knappt 70 g mer än det dyrare vevpartiet Dura-ACe R9100. Du kan välja mellan fyra olika alternativ vad gäller kedjering: standardvarianten 53-39T, halvkompakta 52-36T, kompakta 50-34T eller 46-36T för cyclocross.

När det gäller bromsar har stora framsteg gjorts på området på sistone, och denna positiva utveckling fortsätter i och med de alternativ för hydraulisk bromsning som nya Ultegra erbjuder. De hydrauliska bromsskivor som ingår i komponentgruppen Ultegra R8070 väger enligt uppgift 280 g, medan fälgbromsarna i serien väger 360 g. De nya fälgbromsarna har en ny design med ett direktfäste, vilka är kompatibla till och med 28-tumsdäck. Den nya designen på fälgbromsarna gör att bromsarna fästs direkt på en kompatibel ram för att minska vikten och öka prestandan.

Välj alltid att köpa cykeldelar av hög kvalitet, det sparar du på i längden och slipper byta de allt för ofta. Rent underhåll gör att cykeln går som smort år efter år.

Maximera effekten av din PWO

Maximera effekten av din PWO

När du känner att du är i behov av en extra boost i gymmet är en PWO en produkt som kan ge dig önskad effekt. Hur man använder kosttillskott som tas före träningen kan framstå som en smal sak. På senare år har de blivit så pass populära att de numera är en stapelvara på samma sätt som proteinpulvret. Att du ska ta tillskottet före träningspasset råder det inga tvivel om – PWO står trots allt för pre-workout (före träningen). Det är dock viktigt att ta detta kosttillskott på rätt sätt för att maximera effekten. Här får du några tips som hjälper dig att till fullo dra nytta av din PWO.

Ta din PWO i rätt tid

Det är inte ovanligt att personer som tränar dricker sin PWO medan de kliver in på gymmet. De flesta ingredienser behöver dock cirka 30-60 minuter nå full verkan. Det innebär att kosttillskottet kanske inte börjar verka förrän du redan har avverkat en träning eller två, om du tar din PWO för tidig. En vanlig missuppfattning är att du kommer få slut på energi ungefär halvvägs genom träningspasset om du tar tillskottet för tidigt. Många tillskott som tas före träningen innehåller koffein eller andra stimulerande ämnen. Det tar vanligtvis 3-5 timmar för dessa ämnen att halveras i kroppen.

Därför kan du med fördel ta din Pre-workout(PWO) 30-60 minuter före träningen. Du bör istället oroa dig för att inte ta den för sent, särskilt om du tränar sent på eftermiddagen eller på kvällen eftersom du då kan få svårt att somna efteråt.

Ta inte din PWO på tom mage

När man dricker kaffe på tom mage kan man känna sig yr, illamående och skakig. Eftersom en PWO ofta innehåller 200-300 mg koffein kan du uppleva dessa biverkningar om du tar tillskottet på tom mage. Du bör därför äta en mindre måltid cirka 30-60 minuter före träningen för att minska biverkningarna. Den extra näringen ger dig också mer energi under träningspasset. Om du oroar dig för att måltiden ska ta udden av din PWO, kan du undvika att äta en fiberrik måltid.

Allt vanligare med extern PPM-förvaltare

Allt vanligare med extern PPM-förvaltare

Antalet genomförda fondbyten under 2016 låg på en liknande nivå som 2015. Under året utfördes 810 335 byten, vilket är 14 360 färre än 2016. Totalt genomförde 360 247 pensionärer och pensionssparare fondbyten. Detta motsvarar 5,2 procent av de pensionssparare och pensionärer som antingen har premiepension eller sparar till denna. På senare tid har det dock skett en stor ökning av användningen av fondbytesblanketter.

Advisor utförde flest byten via blankett

Antalet byten som utfördes med hjälp av en fondbytesblankett har med nästan 2 000 procent under de senaste åren! 2016 genomfördes 142 846 fondbyten med hjälp av fondbytesblankett, medan motsvarande siffra för 2013 var 6 282. En bidragande orsak till denna ökning av byten via blankett är de externa förvaltningsbolagen. Allt fler svenska pensionssparare väljer att ta hjälp av en extern förvaltare med förvaltningen av PPM-kontot. Advisor var det fondbolag som under förra året genomförde det största antalet fondbyten via fondbytesblankett.

Anledningar till att anlita en extern PPM-förvaltare

Det finns många anledningar till att svenska pensionssparare väljer att anlita en extern PPM-förvaltare. Vissa sparare är inte intresserade av fondmarknaden, andra känner sig inte tillräckligt insatta i hur PPM-systemet fungerar eller känner inte att de har den tid som krävs för att förvalta sitt PPM-konto på bästa sätt. Här följer ett axplock av anledningar till att låta en extern aktör förvalta ditt PPM-kapital:

  • Du behöver inte följa aktiemarknadens uppgångar och nedgångar med skräckblandad förtjusning, utan kan lugnt luta dig tillbaka i soffan.
  • Genom att anlita en extern PPM-förvaltare säkerställer du att kapitalet på ditt premiepensionskonto förvaltas av en professionell förvaltare.
  • Fondbolag som Advisor har ett huvudsakligt mål med förvaltningen av sina kunders PPM-konton: maximal avkastning på dina PPM-pengar.
  • Med en professionell förvaltare som utför fondbyten åt dig behöver du inte tänka på att förvalta dina premiepensionspengar, utan kan istället fokusera på att maximera intjänandet av pensionsrätter genom att arbeta och betala skatt.
  • Om du saknar kunskap, intresse eller tid för förvaltning av ditt PPM-konto får du med hjälp av en PPM-förvaltare en aktiv förvaltning av ditt premiepensionskapital, utan att själv behöva vara aktiv och engagera dig. Du kan istället ägna dig åt roligare saker här i livet.

Det är inte svårt att byta fondbolag, även om man inte behöver ha det som vana är det bra att följa sitt fondsparande noggrant och ser man att vinden inte blåser dit man vill ja då bör man prova på en annan fondförvaltare som Advisor och se om de ger bättre utvinning av ditt sparande.

© 2018 Nyheter från internet. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.