För- och nackdelar med att ha buffé som catering

Ska du arrangera ett större evenemang? En mycket viktig del av många olika sammankomster är maten. Må det så vara en konferens, ett bröllop, någon högtid eller annan träff – den catering du väljer är avgörande. Är den undermålig, så riskerar hela evenemanget att ge ett dåligt intryck. Om den däremot är mycket bra, så kan intrycket av hela eventet höjas markant. Här hittar du till exempel ett företag inom catering som alltid levererar högsta kvalitet.

Många väljer buffé för sin catering. Med detta finns ett antal för- och nackdelar. Här tar vi upp några exempel på vad som är bra med en buffé, och vad som kanske är mindre bra.

Fördelarna

En tydlig fördel med en buffé är att det krävs färre servitörer och servitriser jämfört med ett mer traditionellt arrangemang, där allting ska bäras till bordet. Det här gör att du kan spara pengar på personalen, samtidigt som man dock givetvis måste ha personal som sköter om buffén i sig. Vidare behövs folk som kan förse borden med vin och vatten – men räkna med att arbetsbördan blir betydligt lättare.

Dessutom är det enkelt att förse gästerna med olika alternativ. Att ha med gröna alternativ, mat utan laktos och gluten är enkelt, och gästerna ser snabbt vilka rätter det här är.

En annan fördel med bufféer i sin catering är det sociala. Det främjar interaktioner mellan gästerna, och småprat är inget ovanligt i kön till maten. Det här sker knappast i samma utsträckning när alla sitter vid sina bord.

Nackdelarna

Men det finns också nackdelar, givetvis. En av dem är att det kan ta ganska lång tid innan alla har fått sin mat, eftersom man helt enkelt måste vänta på sin tur. En annan är att det riskerar att bli extremt mycket disk – jämfört med om det serveras, så brukar gästerna ofta fler tallrikar och bestick vid bufféer.

Dessutom kan en större mängd mat krävas. Det är vanligt att man tar lite mer när man serverar sig själv, vilket gör att maten helt enkelt blir dyrare. En annan nackdel just det att gästerna får servera sig själva – på finare evenemang så kanske det inte anses särskilt elegant.

Trots nackdelarna är det många som väljer detta för sin catering.